Onlangs zag ik een foto op Instagram. Hierop waren allerlei cadeau’s zichtbaar die de kersverse moeder tijdens haar babyshower had gekregen. Tot mijn grote verbazing stonden daar wel een stuk of 15 verzorgingsproducten voor kindjes die naar mijn idee onterecht populair zijn. Voor nu noem ik ze even gele rakkers, dan weten jullie waarschijnlijk allemaal wel waar ik het over heb.
Ik spreek mijn zorg over deze producten niet zomaar uit. Net zoals men momenteel erg bewust bezig is met de juiste voeding, denk ik dat het heel goed zou zijn als men zich bewust werd van de juiste verzorgingsproducten. Vooral voor kindjes, voor wie de juiste zorg nog veel belangrijker is.

Wat maakt z’n verzorgingsproduct minder geschikt.

Wist je dat 60% van wat wij volwassenen op onze huid smeren, in onze bloedbaan terecht komt? En als je dit in gedachten houdt, wij verzorgingsproducten eigenlijk zouden moeten kunnen eten? Bij het zien van de achterzijde van de ‘gele rakkers’ kan ik mij voorstellen dat je liever geen hapje neemt uit het gele potje creme. Er zitten namelijk veel ingrediënten in die je niet wil en niet zou moeten eten. Een voorbeeld hiervan is Paraffinium Liquidum.

Wat is Paraffinium Liquidum?

Paraffinium Liquidum is een minerale olie. ‘Voordelen’ volgens voorstanders van paraffinium liquidum zijn:
· het is geur- en kleurloos
· de samenstelling verandert niet snel door andere ingrediënten zoals zuurstof
· men beweert dat het verzachtend werkt
· het is goedkoop

Zoals aangegeven is het een minerale olie. Een minerale olie is een bijproduct van de productie van benzine. Dat klinkt niet best, hoor ik u al denken. En u heeft gelijk, dat is ook niet best. Al helemaal niet voor uw kleintje.

Tevens bevatten veel minerale oliën additieven en zijn ze bovendien biologisch slecht afbreekbaar. Oftewel mijn lichaam heeft al moeite met het afbreken van het product, maar waar blijft het dan? Dit zijn belangrijke vragen waar tot nu toe nog weinig antwoord op is.
Voorstanders van paraffinum liquidum stellen dat deze ingrediënten niet in de bloedbaan van kindjes terecht komt. Echter onderzoeken naar deze informatie lijken niet te vinden. Hoe weten wij dit dan zeker? Daarnaast komt er via de riolering veel paraffine in ons milieu terecht waar het tevens slecht afgebroken kan worden. Kortom, niet alleen slecht voor ons, maar ook voor de wereld om ons heen.

Het is dan ook niet voor niks dat men waarschuwt voor bodemverontreiniging bij lekkage van pure minerale oliën. Een voorbeeld hiervan is het nieuwsbericht op 3 mei jl., waarbij paraffine aanspoelde op het Zuid-Hollandse stranden. Massaal werd men gewaarschuwd om de paraffine niet op te tillen en zeker niet in je mond te stoppen. Maar waarom mogen wij het dan wel op onze huid smeren, en dan al helemaal op de babyhuidjes van onze kinderen?

“Voorstanders prijzen het afsluiten zoals bij kaas, wij houden het liever bij verzorgen”
Het zou de huid omsluiten, zoals men paraffine gebruikt als omhulsel voor kaas, om uitdroging te voorkomen. Maar wil je op ademend weefsel een ‘plastic’ laagje aanleggen? Naar mijn mening moet de huid juist extra verzorgd worden om zelf weer in balans te komen. Dit lukt niet door de huid af te sluiten met paraffine.

Het punt dat een paraffine / minerale olie niet slecht is omdat we het al jaren gebruiken en het anders vast allang duidelijk geworden zou zijn dat er iets mis mee is, lijkt mij een zeer mager argument. Met dergelijk belangrijke zaken zien wij graag bewijs. Helaas is het al vaak genoeg bewezen dat ingrediënten die voorheen toegestaan werden, nu streng worden afgeraden of zelfs verboden. Een voorbeeld hiervan is het verbod op methyl parabenen in billencrèmes. Sinds april 2015 geldt dit verbod binnen de EU. Dit was een voorheen veelvuldige gebruikt ingrediënt.

Tot slot..

Zoals reeds aangegeven is paraffinum liquidum een bijproduct van aardolie. Een industrie die bekend staat als een van de grootste vervuilers van de wereld. Wil ik deze industrie blijven stimuleren door gebruik te maken van dit ingrediënt? Het antwoord is in mijn geval simpel: NEE. Plantaardige olie is naar mijn idee de beste en veiligste optie en deze is, je raad het al, afkomstig van een… Plant! Bovendien kent een plant de prachtige bijkomstigheid van het filteren van onze lucht en het verschaffen van, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Wat wil je nog meer!

Zal ik een product met paraffinium liquidum aanraden? Mijn antwoord is luid en duidelijk: NEE, NEE en nog eens NEE (maar dat verbaast je waarschijnlijk ook niet)

Tip: gebruik producten met natuurlijke oliën van mooie planten en bloemen. Niet alleen goed voor de huid, maar ook voor de bijen, de natuur en de lucht:)

Liefs,
Esther(Petit & Jolie)

Bekijk hieronder alle producten van Petit & Jolie Natural Baby Care:

https://liliansbeautysalon.nl/product-categorie/petitjolie/
Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *