Fan van geurstokjes en geurkaarsen? Wij ook, maar kijk goed uit met wat je koopt. Want die heerlijke hammamgeur kan uit een cocktail van chemische stoffen bestaan.

Ben jij benieuwd wat nou het verschil is tussen onze geurstokjes en andere? Seriously Good schrijft er een leuk artikel over!⬇️⬇️

De geurindustrie is enorm. Wereldwijd geven we jaarlijks meer dan 7 miljard dollar uit aan luchtverfrissers, geurkaarsen en geurstokjes. Helemaal in de winter zijn we dol op producten die beloven je huis naar een hammam, vijgenboom of een sinaasappelfinca te laten ruiken.

Maar wat zit er eigenlijk in een gemiddelde geurdiffuser? Helaas niet veel waar je je gezondheid een plezier mee doet: denk aan een cocktail van synthetische geurstoffen en alcohol. Het Public Health England Center for Radiation, Chemical and Environmental Hazards ontdekte dat de meerderheid van luchtverfrissers ‘een noemenswaardige hoeveelheid aan formaldehyde’ bevat, wat in verband wordt gebracht met neus- en keelkanker. Luchtverfrissers worden ook in verband gebracht met gezondheidsproblemen als astma en hormonale schommelingen.

Wetenschappers brengen langdurig gebruik ervan in verband met tumoren, longbeschadiging en astma
In een wetenschappelijke studie uit 2014 gepubliceerd in Environmental Health Perspectives werd een sterk, maar nog niet sluitend verband vertoont tussen blootstelling aan ftlaten (weekmakers die worden aangetroffen in luchtverfrissers en kunststoffen) tijdens de zwangerschap en een groter toekomstig risico op astma voor het kind.

Geurkaarsen komen er ook niet fraai vanaf. Wetenschappers brengen langdurig gebruik ervan in verband met tumoren, longbeschadiging en astma. De afgelopen decennia zijn gezondheidsrisico’s van synthetische luchtverfrissers en geurkaarsen vergroot door verbeterde isolatie van huizen. Hierdoor blijven schadelijke stoffen langer in huis hangen.

Nu is het sowieso een goed idee om je huis dagelijks te ventileren, maar er bestaan voor fans van huisgeuren gelukkig ook veilige alternatieven. Zo kun je ook heerlijke aroma’s verspreiden met zuivere essentiële oliën. Dit zijn natuurlijke geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in holtes en kanalen van planten. De complexiteit van het destileerproces verschilt per plant. Zo moet je voor één druppel rozenolie de blaadjes van 200 rozen destilleren.

Natuurlijke geurstoffen kunnen je helpen ontspannen, focussen of meer energie geven. Een duurzaam merk dat hiermee werkt is We Love The Planet. “Onze essentiële oliën worden op duurzame wijze in Thailand verkregen en zijn volledig vrij van chemische bestanddelen,” zegt Kim Popping van We Love The Planet.

Het is leuk dat mensen zo relaxed en blij kunnen worden van een geur
Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar volgens Kim ook voor je portemonnee. Etherische oliën gaan namelijk een stuk langer mee. Kim: “We lijken op het eerste gezicht duurder dan andere geurdiffusers. Maar een flesje van 50 ml essentiële olie gaat net zo lang mee als een fles met synthetische geurstoffen van 200 ml olie. Dit komt omdat alcohol en synthetische geurstoffen in aanraking met zuurstof snel verdampen. Bij essentiële oliën zul je zien dat de hoeveelheid olie alleen vermindert wanneer je er takjes inzet. De olie trekt in de takjes en verspreidt de geur.”

Het Nederlandse We Love The Planet is in 2015 begonnen en timmert hard aan de weg. “Als mensen eenmaal onze geuren hebben geroken, zijn ze om!” De populairste geur is de Spiritual Spa, zegt Kim. “Die geeft het ultieme sauna-gevoel. Het is leuk dat mensen zo relaxed en blij kunnen worden van een geur.”

Voor fans van geurkaarsen is het vooral belangrijk om te letten op de soort was. De overgrote meerderheid van kaarsen is gemaakt van paraffine, een afvalproduct van aardolie. Een veilig alternatief is plantaardige was, bijvoorbeeld kaarsen van sojawas.

Geïnspireerd? Bekijk hier het natuurlijke assortiment van We Love The Planet:
https://liliansbeautysalon.nl/product-categorie/we-love-the-planet-deodorant-kokosnootkaarsen-diffuser-geurstokjes/

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *