Nagellak: De schokkende eigenschappen van de giftige ingrediënten

Natuurlijk houden vrouwen ervan om zich mooi te voelen. Daarbij hoort natuurlijk ook het gebruik van nagellak. We houden van een bezoek aan de nagelspa en minstens om de paar dagen doen we een kleine doe-het-zelf manicure met een blanke nagellak als finishing touch.

Natuurlijk zien gelakte nagels er elegant en verzorgd uit, maar wat doet nagellak eigenlijk met je lichaam? Je leest regelmatig van die dreigende verhalen op internet of hoort van mensen die zeggen dat je alleen maar natuurlijke cosmetica moet gebruiken.

Het is niet alleen de nagellak

Ja, helaas is het waar dat nagellak geen positieve invloed heeft op je gezondheid. De nagellak die je bij de drogist of bij je salon koopt, bevat in de regel een hele waslijst aan chemicaliën die sluipend in je bloedbaan en in je organen terechtkomen.

En tuurlijk zullen de critici van dit stuk zeggen: “Ja, maar dat zijn zulke kleine hoeveelheden, die zijn verwaarloosbaar!” Inderdaad, maar de combinatie met een douchegel (triclosan), een gezichtscrème (synthetische geur- en kleurstoffen) en een facewash (natriumlaurylsulfaat/SLS) maakt het geheel een stuk meer belastend voor onze gezondheid.

Je favoriete nagellak bevat een aantal chemische verbindingen waarvan zelfs bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Als je jezelf daar nog niet van bewust was, lees dan zeker verder. Het is waarschijnlijk dat je jezelf de volgende keer wel even zal bedenken voordat je weer nagellak gebruikt.

De schadelijkste ingrediënten in nagellak

Zelfs de meest populaire merken die zweren bij een ‘hoge standaard’ van hun producten, bevatten schadelijke chemische stoffen.

Formaldehyde, ‘lekker gezond’

Een bestanddeel dat veel voorkomt in nagellakken is formaldehyde, een stof die ook wordt gebruikt bij het opzetten van dieren. Deze stof is een conserveermiddel, maar ook een verharder en wordt vaak gebruikt in bouwmaterialen en kunststoffen, maar ook in nagellakken. Daar wordt het gebruikt als verharder en verstevigend ingrediënt en ook als conserveermiddel om de groei van bacteriën te voorkomen.

Het Amerikaanse National Toxicology Programme classificeert formaldehyde als een bekend menselijk kankerverwekkend middel. Bij herhaalde of langdurige blootstelling in de lucht of op de huid wordt deze stof genoemd als een factor die leukemie, keel- en neuskanker kan veroorzaken. Laten we deze stellingen enigszins nuanceren: natuurlijk zijn er bij het ontstaan meerdere factoren van invloed dan alleen het gebruik van formaldehyde. Zolang er geen sluitend bewijs is dat het veilig is, sluit dan ook het risico uit en vermijd formaldehyde absoluut!

Gevoeligheden voor deze stof uiten zich in symptomen als astma, misselijkheid, vochtopbouw in de longen en hormonale stoornissen.

Tolueen of methylbenzeen

Een ander toxisch ingredient van nagellak is Tolueen of methylbenzeen. Dit is een giftige chemische stof die wordt gebruikt om de lak ‘lekker vlot’ te kunnen aanbrengen. Tolueen wordt ook vaak gebruikt in nagellak remover.

Tolueen is een vluchtige stof en wordt toegevoegd als verdunner. Het wordt ook vaak gebruikt in nagellakverwijderaars en is zeer giftig. Hoewel korte blootstelling al duizeligheid kan veroorzaken, is vooral langdurige of veelvuldige blootstelling ronduit gevaarlijk. Het veroorzaakt duizeligheid, geheugenstoornissen, misselijkheid en ademhalingsklachten.  Zelfs op Pubmed wordt tolueen genoemd als een neurotoxine en toch blijft het ‘veilig’ om te gebruiken volgens onze ‘geliefde’ politici.

DBP (Dibutylftalaat)

Dibutylftalaat is een weekmaker. Ftalaten zijn een groep chemicaliën die als xeno-oestrogenen worden geclassificeerd. Ze misleiden als lichaamsvreemde stoffen de oestrogeenreceptoren in ons lichaam. Het lichaam gaat in reactie hierop meer oestrogeen aanmaken, waardoor oestrogeendominantie ontstaat.

Door deze hormoonverstorende werking kan de foetale ontwikkeling bij zwangere vrouwen verstoord raken en kan een vroege menopauze ontstaan.

In de VS heeft de staat Californië deze stof als hormonale toxine geclassificeerd en in Australië noemt men het een ‘risicofactor voor het voortplantingssysteem’. In Europa blijft het vooralsnog toegestaan om het als ingredient toe te voegen.

(Synthetische) kamfer

Bij kamfer krijg je waarschijnlijk de associatie “dat is toch een boom en dus plantaardig?” Ja, dat klopt. Traditioneel werd kamfer verkregen door het hout van de kamferboom in water te koken, maar sinds 1903 is men in staat om synthetische kamfer te produceren in een laboratorium.

Kamfer zit ook in veel soorten nagellak. Hoewel het een minder toxisch ingredient is dan de eerder genoemde stoffen, is het zeker goed om je af te vragen of het inderdaad wel veilig is voor je gezondheid.

De glanzende eigenschap van je nagellak is het gevolg van de kamfer. Het wordt gebruikt als weekmaker, desinfectiemiddel en bovendien heeft het een libido-onderdrukkende werking.  In grotere hoeveelheden kunnen verschijnselen optreden die variëren van epilepsie-achtige aanvallen, verwarring, geïrriteerdheid tot verhoogde spierspanning en krampen. Dat zijn nu niet bepaald eigenschappen waarvan je aanneemt met een veilig product te maken te hebben.

Parabenen

Op veel reguliere verzorgingsproducten zie je tegenwoordig staan ‘parabenenvrij’.  Dit komt doordat steeds meer mensen zich bewust zijn van dat we met z’n allen worden overspoeld met een toxische soep van chemicaliën.

Parabenen zijn conserveermiddelen met een antibacteriële en schimmelwerende werking. Hoewel de wetenschap bij hoog en bij laag blijft beweren dat ze volkomen veilig zijn voor de gezondheid, mogen we ons afvragen in hoeverre de lobbyindustrie hierop van invloed is. Steeds meer onderzoeken duiden op een hormoonverstorende werking, waarbij oestrogeendominantie ontstaat. Die werking kan impliceren dat het gebruik van parabenen mogelijk wel eens van invloed kan zijn bij het ontstaan van borstkanker bij vrouwen.

Trifenylfosfaat (TPHP)

Trifenyfosfaat is een chemische stof die wordt gebruikt als weekmaker. In nagellak zorgt het ingrediënt dat de lak niet te snel breekt en een beetje flexibel blijft wanneer deze is aangebracht.

Ook deze stof staat bekend als een verstoorder van het endocriene systeem. Als snel komt deze stof in de bloedbaan terecht, waar deze blijft circuleren en in de organen wordt opgeslagen. Het lichaam is vrijwel niet in staat deze stof via de normale weg uit te scheiden.

Aangezien de lever de ontgiftingsfabriek van ons lichaam is, zal deze stof dus voornamelijk hier blijven hangen, waar door een stapelingseffect optreedt en de lever steeds zwaarder zal worden belast in de loop der jaren.

Ook is van trifenylfosfaat bekend dat het een neurotoxische stof is. Natuurlijk ga je niet direct tegen de vlakte bij gebruik, maar langdurig en veelvuldig gebruik kunnen van flinke invloed zijn op je neurologisch functioneren. Ook kunnen door het gebruik allergieën ontstaan op de lange termijn, waardoor je ook huidklachten kunt krijgen.

Conclusie

Nagellak is dus zo’n beetje de grootste troep die je op je lichaam kan smeren. Toch nemen de meeste vrouwen het voor lief. “Ach, die enkele keer als ik me leuk wil opmaken….” Natuurlijk kun je beter kiezen voor een natuurlijke nagellak, of liever: een minder synthetische. Het merk Benecos is een voorbeeld. Deze lakken zijn 90% natuurlijk. Helaas bevat de nagellak nog altijd een paar synthetische stoffen, maar het is dan in ieder geval ‘de minst slechte optie’ en altijd beter dan de reguliere nagellakken.

 

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *